Vervoer

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

Vervoersbeleid

Wel of geen auto

De Zandberg is niet autoloos, we hebben zelfs twee auto’s. Eén kleintje waarmee Robert naar het station heen en weer rijdt als hij naar zijn werk gaat en een bestelauto die vooral als werkpaard dient: we halen er bomen mee bij de kweker, we brengen de geiten er mee naar de bok en de bijen naar de fruitteler en we halen de hooibalen er mee van het land.

Het beleid is, dat degene van ons twee die op een dag de grootste afstand moet rijden de zuinigste auto meekrijgt.


Wel of geen ritje

Maar we rijden eigenlijk zo weinig mogelijk: er gaan weekeinden voorbij dat we niet van het erf komen. Omdat we niet wekelijks (of nog vaker) boodschappen hoeven te doen is dat geen enkel probleem. We combineren zoveel mogelijk ritjes, zodat we niet voor elk wissewasje in de auto hoeven. En als we eens naar een stad gaan nemen we bij voorkeur de trein.


Alternatief vervoer

Het openbaar vervoer in onze directe omgeving is zo goed als afwezig: de dichtstbijzijnde bushalte is op zo'n 2 km afstand en dat busje rijdt ook nog zeer beperkt. Als we de trein nemen gaan we dus met de auto naar het station (ongeveer 20 min rijden). Soms nemen we een regiotaxi naar het station, wanneer we de auto niet op de stationsparkeerplaats willen achterlaten (bijv tijdens een weekendje weg). Dat gaat eigenlijk prima en is niet duur.


Fietsen doen we eigenlijk (te) weinig. Dat komt omdat we de hond niet geleerd hebben om alleen thuis te blijven en ook niet om naast de fiets te lopen (dat zou bovendien doodeng zijn: er zijn weinig fietspaden en er wordt behoorlijk hard gereden). Als we dus al een kort ritje maken voor een boodschap gaan we daarom met de auto en gaat Mynne mee.

Een bakfiets zou wel een oplossing zijn, maar is dan wel weer redelijk prijzig in aanschaf voor die paar ritjes.


Varen doen we wel vaak: met een van de vele veerpontjes over de Lek. Bijna elk dorp heeft er een en we maken er met grote regelmaat gebruik van. We zijn dan zo in Wijk bij Duurstede om naar de bieb te gaan of op de Utrechtse heuvelrug voor een wandeling.