Energie

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

Eigen energievoorziening

Het zou natuurlijk prachtig zijn om een energieneutraal huishouden te hebben. Zover is het nog niet, maar we doen ons best!


Elektriciteit

Op het dak van de stal liggen 8 zonnepanelen. Dat is ongeveer genoeg om in onze behoefte aan stroom te voorzien, want we gebruiken zo weinig mogelijk elektriciteit. We hebben geen TV, geen vaatwasser, geen magnetron, geen wasdroger en een kleine koelkast.

Wel hebben we 3(!) vriezers (die overigens niet altijd allemaal in bedrijf zijn), maar ook dan redden we het behoorlijk met onze panelen.

Er blijken verrassend veel keukenapparaten te zijn die geen stroom verbruiken (de melkontromer is onze meest recente aanschaf).

We doen alleen maar licht aan in de ruimte waar we op dat moment zijn. En voor elk apparaat met een stekkertje dat we aanschaffen gaat er een ander apparaat met een stekkertje de deur uit.


Gas

We koken en stoken op gas en nee, we hebben geen eigen gasbel onder de Zandberg. Wel hebben we een houtkachel die we vanaf de late herfst gebruiken om de woonkamer en keuken te verwarmen, zodat de CV dan uit kan blijven. Om in ons eigen stookhout te voorzien hebben we houtsingels aangeplant maar het duurt natuurlijk lang voordat die produktief zijn. Tot die tijd kopen we stookhout in, zo'n 6 kuub per jaar.

En we hebben de oude CV (van ruim 20 jaar) vervangen door een energiezuiniger exemplaar, ook omdat de warmwatervoorziening steeds slechter werd waardoor we eindeloos moesten wachten op matig warm water.


Water

We gebruiken tot nu toe voornamelijk drinkwater uit de kraan voor alle bezigheden. We hebben wel een pomp maar het water uit de A-watergang achter ons huis vertrouwen we toch niet helemaal (ook niet om de tuin te sproeien). Dus zit er niets anders op dan zo zuinig mogelijk met water om te gaan: niet nodeloos de kraan laten lopen, alleen sproeien als het echt nodig is, waar mogelijk regenwater gebruiken uit één van de regentonnen) en (kook)water dat nog ergens voor te gebruiken is niet achteloos door het putje spoelen.