Afval beperken
We proberen zoveel mogelijk dingen te hergebruiken, dingen pas weg te doen als ze echt kapot zijn en zo weinig mogelijk (nieuw) aan te schaffen.
Marktplaats is een van onze favoriete websites en ook bij de kringloopwinkel komen we regelmatig.
Doordat we eten van eigen erf hebben we relatief weinig grijs afval. We hebben immers nauwelijks verpakkingsmateriaal en wat we inkopen wordt mede geselecteerd op het soort verpakking waar het in komt: niet meerdere verpakkingen in elkaar, bij voorkeur materiaal wat gerecycled kan worden zonder dat we het eerst zelf uit elkaar moeten halen (zoals bijv kartonnen verpakkingen met zo'n geinig venstertje van plastic ... waardeloos!).
Bij de molen laten we onze zelf meegebrachte containers vullen met meel, bloem, vlokken, etc.
Composteren
Groenafval wordt grotendeels aan de geiten gevoerd: die lusten wel een takje of stronkje. Wat overblijft wordt of versnipperd (kleine takken, koolstronken) of opgestookt (grote takken) of het belandt samen met de mest uit de stal op de composthoop. We hebben drie composthopen van ongeveer 1x2m. We mesten in het voor- en najaar de stal uit. In het voorjaar gaat de mest op een van de composthopen en blijft daar minstens een half jaar liggen. In het najaar gaat mest ook wel rechtstreeks op de moestuinbedden en tussen de bessenstruiken. Ook het gevallen blad en de inhoud van het kippenhok gaan op de composthoop.
Het enige wat er niet op mag is onkruid. Omdat de composthopen niet warm genoeg worden gaat het zaad niet dood en zou je binnen no time meer onkruid verspreiden dan je opgeruimd hebt. Onkruid gaat dus in de groencontainer, samen met kastanjes en walnootschillen (duurt te lang om te composteren).
Afval scheiden
In onze gemeente wordt vrij veel afval gescheiden ingezameld. We hebben containers voor grijs en groen afval en voor papier (vnl. kranten en kartonnen dozen). Plastic (diepvrieszakjes, lege potgrondzakken en bindtouw van de hooibalen) wordt in zakken opgehaald. Glas brengen we bij gelegenheid naar de glasbak (een genante hoeveelheid wijnflessen, we gaan meestal als het donker is). Textiel (kleding in diverse staten van ontbinding) gaat naar de tweedehandswinkel of in de textielcontainer in het dorp. Metaal gaan we ook bewaren: voor het geval de oud-ijzerboer nog eens langskomt (en anders kan het naar de milieustraat).