Soorten kruiden
Het grootste deel van onze kruiden gebruiken we in de keuken. Daarnaast is er nog een beperkt aantal soorten met alleen een medicinale en/of cosmetische toepassing. De complete lijst vind je onder het kopje "Kruidentuin".
Oogsten
Voor het moment van oogsten is natuurlijk belangrijk of je het blad (bijv peterselie), de bloemen (bijv kamille) of het zaad (bijv karwij) wilt gebruiken.
Van veel kruiden zijn meerdere delen bruikbaar, en dan is het goed om met beleid te oogsten want zonder blad geen bloemen en zonder bloemen geen zaad. Bij het oogsten van wortels geldt dat natuurlijk minstens zo sterk, hoewel bijv mierikswortel vrijwel onuitroeibaar is.
Verwerken
Het verwerken van geoogste kruiden doen we altijd zo snel mogelijk, zodat het aroma zoveel mogelijk behouden blijft.
Drogen
We drogen kruiden voor gebruik in gerechten en voor thee. Dat doen we meestal in de oven, omdat in ons vochtige klimaat we weinig succes hebben met buiten drogen (ondanks een droge, donkere en goed geventileerde plek op de veranda).
Invriezen
Een aantal soorten vriezen we in omdat we dat lekkerder vinden dan drogen: peterselie, selderij, koriander (blad) en mierikswortel.
Andere bewaarmethoden
Basilicum bewaren we op olie of we maken er meteen pesto van en dat vriezen we dan in.
Tinctuur, zalf, olie en cosmetica
Sinds 2014 experimenteren we ook met het zelf maken van tinctuur, zalf, olie en cosmetische produkten als kruidenzeep, bruisballen, scrubs en badzout. Met vooralsnog wisselend succes, overigens.
Nuttige links