Inkopen

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

Inkopen

Tsja, en dan blijft er nog een lijstje over van produkten die we niet zelf kunnen of willen maken en die we dus inkopen. We kopen alles zoveel mogelijk in bulk in, zodat we zo min mogelijk naar de winkel hoeven.


Levensmiddelen

Wat we inkopen zijn produkten die we wel graag willen gebruiken maar die  niet "van hier" zijn (koffie, thee, suiker, rijst, olijfolie, pindakaas, specerijen, sojasaus, gember, kokos, rozijnen, bananen, etc) of die we te bewerkelijk vinden om zelf te maken (wijn, mosterd, mayonaise, bouillonpoeder, zonnebloemolie, zonnebloem- en pompoenpitten).

Granen verbouwen we ook niet zelf: wel geprobeerd maar te veel gedoe. Dat kopen we in bij de molen in de buurt.

Omdat we bijna alleen droogwaren inkopen kunnen we met een hele kleine koelkast af.


Non-food

Zeep maken we zelf, maar de overige huishoudelijke artikel kopen we in: (af)wasmiddel, groene zeep, bleekwater, spiritus, schuurmiddel en dingen als tandpasta, shampo en deodorant.

Wat we ook niet zelf maken zijn dingen als spijkers en schroefjes, maar daar hebben we ondertussen zo'n voorraad van dan we wel even vooruit kunnen (hoewel je natuurlijk het schroefje dat je moet hebben nooit hebt).


Dierenvoeder

Ook het graan waarmee we de kippen, geiten en varkens voeren kopen we in, evenals het vlees voor de hond en de poezen en suikerwater voor de bijen. En tientallen kilo's zaad voor de vogels in de winter.


Gebruiksartikelen

Kleding kopen we buitengewoon weinig en dragen we tot het echt niet langer kan. Andere gebruiksartikelen kopen we als dat lukt tweedehands of vragen we voor onze verjaardag.

Boeken lenen we bij de bieb, maar desondanks komt er toch altijd weer een schrikbarende hoeveelheid de boekenkast in ...