Honing

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

Eigen honing

We slingeren twee keer pe jaar honing: één keer nadat de fruitbomen zijn uitgebloeid en één keer in juli, vlak voordat we de bijen behandelen tegen varroa en ze vervolgens inwinteren.


Uitlaten plaatsen

Een ruime dag voordat we gaan slingeren plaatsen we zgn. bijen-uitlaten in de kasten. De bijen kunnen dan wel vanuit de honingkamer naar de broedkamer maar niet omgekeerd. Als we de honinkamer er na die tijd afhalen zitten er dus haast geen bijen meer in en dat is wel zo makkelijk.


Slingeren

We lenen altijd de verenigingsslinger, we vinden het een beetje onzin om er zelf één te kopen: zonde van het geld en hij staat het grootste deel van het jaar hopeloos in de weg.

In het voorjaar slingeren we alleen goed verzegelde ramen: die worden opengekrabd met een ontzegelvork en in de slinger geplaatst om leeg te slingeren. De honing vangen we (via een zeef) op in een roestvrijstalen vat met tapkraantje. Van daaruit vullen we later de potjes.


Wat doe je met de honing?

Veel collega-imkers verkopen hun honing, maar wij presteren het tot nu toe om vrijwel alles zelf op te maken (op een paar kado-potjes na). Het gaat in het ontbijt, in de thee en door gerechten.

Omdat vooral voorjaarshoning snel versuikerd verwarmen we die om ze weer vloeibaar te maken.