Groente

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

Eigen groenten

We verbouwen het hele jaar groenten in onze moestuin.

  • In de winter maken we soms gebruik van de kas om groente te verbouwen als spinazie, wintersla, veldsla en postelein en telen we winterharde groenten als prei, boerenkool, spruiten en savooiekool. Ook snijbiet blijkt betrekkelijk wintervast, als het tenminste niet al te hard vriest.
  • In de zomer gebruiken we dezelfde kas voor tomaten, paprika's, komkommers en andere warmteminnende gewassen

We telen alleen maar groenten waarvan we weten dat ze het goed doen en die we ook echt regelmatig eten: vergeten groenten hebben we allemaal een keer geprobeerd, maar alleen de snijbiet is een blijvertje gebleken. En aan dertig soorten tomaten hebben we ook geen behoefte.


Zelf zaaien of plantjes kopen?

We zaaien een aantal soorten zelf: vooral soorten waarvan we er veel zetten (paprika's en tomaten bijvoorbeeld) en soorten waarvan we geen plantjes kunnen kopen (snijbiet, palmkool, bonen).

We beginnen in februari binnenshuis met vrucht-groenten. Daarvoor hebben we wel een warmtematje aangeschaft, omdat het in de slaapkamer waar de zaailingen staan wel licht is maar ook onverwarmd. In de kas zaaien we peulvruchten en tuinbonen in potjes, en later ook bijv mais, kardoen en bonen. We zaaien bijna alles voor in potjes, tot wortelgroenten aan toe, om schade door vraat (konijnen, rupsen, slakken) te voorkomen.

In de volgende gevallen kiezen we voor inkoop van plantjes:

  • vrijwel alle koolsoorten en bladgroenten: we hebben maar een paar plantjes per jaar nodig en dat is niet de moeite van het zaaien
  • prei: we zijn er nog nooit in geslaagd in potjes potlooddikke preitjes te kweken
  • soorten waarvan de eigen opkweek om welke reden dan ook niet gelukt is dat jaar


Moestuinieren in het laagseizoen

In het late najaar zaaien we nog diverse bladgroenten in één van de tunnels. Met een beetje geluk hebben we dan ook in de winter nog wat verse groente, zoals spinazie, wintersla, winterpostelein, veldsla en snijbiet.

We dekken het zaaisel wel af met een extra laagje doek als bescherming tegen de koude en om het vocht wat beter vast te houden.


Groente bewaren

Hoewel we ze het liefst vers eten, bewaren we ook een hoeveelheid groenten voor tijdens het laagseizoen. Dat doen we op diverse manieren:

  • wecken: rode kool, tomaten, mais
  • melkzure gisting: zuurkool
  • zoetzuur inmaken: komkommers en diverse chutneys
  • diepvriezen: bietjes, sperciebonen, soepgroenten, peulvruchten
  • drogen: peulvruchten, droogbonen


Nuttige links