Zelfvoorzienend zijn

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

Zelfvoorzienend zijn: wat kun je zelf?

Over onze pogingen om op de Zandberg zelfvoorzienend te zijn valt heel wat te vertellen. Het is ook bij ons steeds weer onderwerp van gesprek: hoe kan het nog milieubewuster, diervriendelijker, efficiënter? Hoe creëren we nog meer biodiversiteit? Wat kunnen we zelf en wat niet? Wat kunnen we missen en wat niet?


Een overzicht van wat we zoal (met of zonder succes) hebben geprobeerd (klik op het kopje voor meer informatie en tips):


Boodschappen van eigen erf

We eten en drinken jaarrond van eigen erf en we proberen ook onze veestapel zoveel mogelijk van eigen erf te laten eten.

Maar we kopen ook wel dingen in, hoewel we er naar streven niet vaker dan 2x per jaar boodschappen te doen.


Eigen energievoorziening

We zouden natuurlijk het liefst energieneutraal zijn op de Zandberg, maar dat valt nog niet mee. We proberen in ieder geval zo weinig mogelijk electriciteit, gas en water te gebruiken. Bovendien hebben we zonnepanelen en stoken we 's winters veel de houtkachel.


Afval beperken

We proberen zoveel mogelijk dingen te hergebruiken, dingen pas weg te doen als ze echt kapot zijn en zo weinig mogelijk (nieuw) aan te schaffen.

Doordat we eten van eigen erf hebben we relatief weinig grijs afval.

De rest wordt gecomposteerd of gescheiden aangeleverd aan de afvalverwerking.


Vervoer

De Zandberg is niet autoloos, we hebben zelfs twee auto’s. Maar we rijden wel zo weinig mogelijk: er gaan weekeinden voorbij dat we niet van het erf komen en als we eens naar een stad gaan nemen we bij voorkeur de trein.