Siertuin

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

De siertuin

We hebben niet zo'n grote siertuin, maar daarin staan vooral planten en bloemen die insekten trekken. Ze worden bezocht door onze eigen bijen, maar ook door vlinders, solitaire bijen en andere vliegers.


De siertuin bestaat uit een strook achter het huis, op de erfscheiding met de buren (die overigens ook een prachtige, parkachtige tuin hebben al waar wij gratis uitzicht op hebben) en een strook langs de oprit van het huis.

De eerste noemen we gemakshalve de achtertuin, de andere de voortuin.


De achtertuin

Die ligt op zandgrond en een groot deel van de dag in de zon. Het droogt er dus vrij snel uit, en daarmee hebben we bij het aanplanten wel rekening gehouden want we willen niet te veel sproeien.

In het voorjaar staan er helleborussen, tulpen en sieruien, in de zomer vooral grassen en vaste planten. Er staan een paar grote heesters en die moeten we wel in toom houden maar we willen ze toch ook niet kwijt (seringen bijv.). En er komt van alles aanwaaien van de buren, wat al dan niet een verblijfsvergunning krijgt.


De voortuin

De grond is hier wat vochtiger, en het is er vooral veel donkerder door de ligging en de paar enorme bomen die er staan. Bollen gedijen hier prima, evenals hortensia's, maar met vaste planten is het wat meer puzzelen wat wel en niet kans van slagen heeft.


En de rest van het erf

Elk jaar gaan er dozen vol bollen de grond in, die we inkopen tijdens de uitverkoop van een paar exporteurs. Bij de bijen, langs de geitenwei, in het grasveldje voor het huis, tussen de vaste planten en heesters, ach, eigenlijk overal waar we ze kwijt kunnen. Het is meer een kwestie van tijd (je moet ze namelijk wel nog poten) dan van ruimte.