Moestuin

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

De moestuin

Over de moestuin

Onze moestuin bestaat uit 12 bedden van 2x3 m en 4 bedden van 5x2 m. Daarop verbouwen we onze jaarlijkse groenten volgens het principe van wisselteelt. De grote bedden zijn met name bedoeld voor de gewassen die we door de winter willen kunnen bewaren en/of oogsten: aardappels, uien, wintergroenten als boerenkool en spruiten en mais voor de kippen (en andere vogels). Daarnaast hebben we nog een paar vaste bedden met o.a. rabarber, aardbeien en ander zachtfruit: bessen, bramen en frambozen.


Onder het kopje "Zelfvoorzienend zijn" vind je meer info het zelf verbouwen, oogsten en verwerken van groenten.


Folietunnels / kas

We hebben sinds een paar jaar een grote (onverwarmde) kas. Daarvoor hadden we twee folietunnels, maar omdat die nogal de neiging hadden om met hevige storm weg te vliegen hebben we een kas laten zetten (van tweedehands materiaal). Daarin verbouwen we vooral de warmteminnende vruchtgroenten: tomaten, paprika's, pepers, aubergines, komkommers en meloen. Soms telen we er in de winter ook nog wel iets in, bijv andijvie of veldsla. En we kweken er in het vroege voorjaar onze zaailingen in op. Dat doen we trouwens ook in huis, op de slaapkamer want daar hebben we de meeste zon.

Ook in de kas passen we zoveel als mogelijk wisselteelt toe.


Gaastunnels

Koolplanten en prei worden onder gaas geteeld, om schade door konijnen, slakken en insekten te voorkomen. Het helpt niet 100% maar zonder is helemaal geen doen. Bovendien blijft in de tunnels alles net iets vochtiger.

De tunnels bestaan uit een frame van PVC-buis met daaroverheen tuinbouwgaas.


Composthopen

We hebben 3 composthopen, waarop we de mest uit de stallen, het GFT-afval uit het huis en een deel van het gevallen blad composteren. Houtas uit de kachel gaat er ook op.

Onkruid composteren we niet: onze composthopen worden niet warm genoeg om het zaad te steriliseren. Dat voeren we dus af of geven we aan de kippen.

En groente- en fruitafval uit de moestuin gaat eigenlijk altijd naar de kippen of geiten. Er is weinig dat niemand lust.


Zachtfruit

In de moestuin staan ook onze bessenstruiken (zwarte, rode, witte en kruisbessen), frambozen, bramen en aardbeien.

Alle struiken snoeien we in de winter.  Herfstframbozen knippen we bij de grond af, van zwarte bessen en bramen knippen we het hout dat gedragen heeft weg. Van de bramen laten we nooit meer dan 3 nieuwe scheuten staan, anders wordt het een oerwoud. Bij de rode bessen knippen we vaak wat oudere takken weg zodat ze niet al te rommelig worden. Het snoeisel gaat naar de geiten. We dekken niets af: er is zoveel opbrengst dat we best een paar vruchten kunnen missen.

De aardbeienbedden verplaatsen we om de paar jaar.


Watervoorziening

We sproeien niet vaak, maar wel leggen we altijd een slang met sproeiers naar de moestuin voor het geval dat (we hebben een paar extreem droge lentes meegemaakt). Verder staat er een grote watertank (die vullen we met kraanwater) en twee regentonnen bij de kas. Daarmee vullen we de gieters die we gebruiken om de kas water te geven.

Sinds kort hebben we ook een put waar we met een pomp onze sproeiers op aansluiten. We hebben lang geaarzeld ivm mogelijke roestvorming door het ijzerhoudende grondwater, maar tot nu toe hebben we er geen slechte ervaring mee. We sproeien 's avonds en 's nachts en zorgen dat de kas niet geraakt wordt.