Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn
Toen we op de Zandberg kwamen wonen bestond deze voor het grootste deel uit grasland waarop wat schapen liepen. Met hulp van provinciale subsidie hebben we een hoogstamboomgaard, een knotwilgensingel, dierse meidoornhagen, een paddenpoel en twee houtsingels aangelegd.
Met uitzondering van het graven van de poel hebben we alles zelf uitgevoerd (wel met advies van landschapsbeheer Gelderland).
Daarnaast hebben we zelf een moestuin en kruidentuin aangelegd en hebben we de siertuin onderhanden genomen.
Hieronder vind je een overzicht van de diverse onderdelen van het Zandbergse erf. Als je klikt op de vetgedrukte woorden krijg je meer informatie.
In de boomgaard staan hoogstamfruitbomen: 6 appels, 4 peren, 3 pruimen en 3 kersen. Er staat ook nog een oude walnotenboom.
In de moestuin staat een rijtje halfstam-pruimenbomen.
De moestuin bestaat uit 2 x 6 bedden van 6m2 waarin we afwisselend diverse soorten groente verbouwen. Sinds een paar jaar is er een kas van ongeveer 6x4 meter voor de tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten en voor het opkweken van allerhande plantjes. Verder zijn een paar vaste percelen met zachtfruit: bessen, bramen en frambozen. Het achterste deel van de moestuin is sinds kort in gebruik als pluktuin, met veel eenjarigen en dahlia's.
Achter het huis ligt onze kruidentuin, met 14 bedden van ongeveer 1m2.
Daar groeien onze keukenkruiden en ook wat geneeskrachtige kruiden.
Het zijn vnl. vaste planten, eenjarige kruiden als peterselie en selderij verbouwen we meestal in de moestuin.
Het hooiland, de poel en de houtsingels
Ongeveer 0,8 hectare van onze grond bestaat uit ruig grasland dat we 1-2 keer per jaar laten hooien door een loonwerker als wintervoer voor geiten.
In dit grasland ligt ook de paddenpoel en een paar bosjes met inheemse bomen en struiken als wilg, vlier en gelderse roos.
Langs de boomgaard loopt een houtsingel van enkele meters breed en achter de geitenwei is een hakhoutbosje met elzen, essen en eiken.
Rondom het huis is nog ruimte voor een kleine siertuin. Maar omdat er flink wat werk gaat zitten in de rest van het erf (en de bewoners) is dat wel een beetje het stiefkindje van de Zandberg. Wel gaan er elk jaar hele ladingen bolgewassen de grond in. Als voer voor de bijen in het vroege voorjaar en ook voor ons zelf als feestelijke start van het nieuwe groeiseizoen.