Varkens huisvesting

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

Varkens

In 2014 hebben we voor het eerst 2 biggen opgefokt op de Zandberg.


Huisvesting

We hadden een hokje voor ze gebouwd bestaande uit drie wandjes en een dak van golfplaat. Binnen no time hadden ze de achterwand losgewrikt en stonden ze op de composthoop. Daar hebben we dus maar de nodige versteviging aangebracht in de vorm van houten planken.


Ook de zijwandjes waren vrij snel verdwenen, dat hebben we zo gelaten. Het ging er immers om dat ze droog konden liggen en ze zouden toch de winter hier niet doorbrengen.


Maar slopers zijn het dus wel. En ze gooien ook met plezier hun volle gewicht in de strijd om eens lekker te schurken, dus een stevige construktie is geen overbodige luxe!


Weide

Het hok stond in een weitje van ongeveer 25 m2. Dat hadden ze natuurlijk heel snel omgeploegd. We hebben wel overwogen om ze een deel van de geitenweide te geven, maar dan zouden we een verplaatsbaar hok moeten bouwen en ze zouden er erg weinig schaduw hebben. Bovendien zitten ze in de moestuin gezellig in de buurt en onder handbereik voor allerhande lekkere hapjes en knuffels.


Bij warm weer maakten we met de gieter een zwembadje voor ze in een door henzelf uitgegraven kuil zodat ze een lekker modderbad konden nemen.

Bij nat weer was het wel een probleem om het weitje een beetje droog te houden: het werd ondanks de zandgrond een grote modderpoel. We hebben veel hooi gebruikt, maar zelfs dat hielp maar gedeeltelijk.


Het weitje was alleen afgezet met schapengaas. Onderaan hebben we wel een plank aangebracht om te voorkomen dat ze onder het gaas door zouden kunnen wroeten. Als dat niet had voldaan hadden we een stroomdraadje geplaatst, maar gelukkig ging het goed. Als toegangshek fungeerden twee houten pallets: één aan de kant van de moestuin en één aan de kant van de oprit (zodat er een trailer bij kon).


Terug