Varkens

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

Varkens

In 2014 hebben we voor het eerst 2 biggen opgefokt op de Zandberg. Omdat we er toch moeite mee hadden om dieren enkel en alleen voor de slacht te houden, en omdat we zelf erg weinig vlees eten, hebben we besloten daarna geen varkens meer te houden (hoewel het wel erg gezellig was).


Aanschaf

Onze twee biggen hebben we geruild met een kennis uit de buurt voor twee geitenlammetjes. Het waren kruisingen Bonte Bentheimer x Hussumer, twee niet gecastreerde mannetjes en gewend aan het buitenleven. Toen we ze kregen waren ze ongeveer 2,5 maand.


Huisvesting

We hadden een hokje voor ze gebouwd bestaande uit drie wandjes en een dak van golfplaat. Binnen no time hadden ze de achterwand losgewrikt en stonden ze op de composthoop. Lees meer ...


Weide

Het hok stond in een weitje van ongeveer 25 m2. Dat hadden ze natuurlijk heel snel omgeploegd. We hebben wel overwogen om ze een deel van de geitenweide te geven, maar dan zouden we een verplaatsbaar hok moeten bouwen en ze zouden er erg weinig schaduw hebben. Bovendien zitten ze in de moestuin gezellig in de buurt en onder handbereik voor allerhande lekkere hapjes. Lees meer ...


Voer

We voerden ze 2x per dag: totaal zo'n 800-1200 gram biologische brok per varken per dag (afhankelijk van de leeftijd). Daarnaast kregen ze ontroomde melk, wei van het kaasmaken en allerhande groenteresten en wiedsels uit de moestuin. En in de nazomer valfruit: vooral appels en pruimen.

We hebben wel geleerd om ze apart van elkaar te voeren: de één was veel assertiever dan de andere en joeg hem dus telkens weg. Met 2 voerbakken werd er wel gewisseld, maar ze kregen wel allebei even veel.


Vermaak

We hadden wat speelgoed voor ze geregeld (een voetbal, een opgehangen band), maar daar hadden ze niet veel belangstelling voor. Eten is veel interessanter. Het modderbad werd wel erg op prijs gesteld, evenals een regelmatige knuffelbeurt.


Slachten

De varkens zijn naar de slager gegaan toen ze 8 maanden oud waren. Ze wogen toen ongeveer 85 en 120 kg. Schoon aan de haak bij de slager wogen ze 66 resp. 96 kg en we hielden zo'n 115 kg vlees en vleeswaren over. Dat hebben we ook weer met vrienden en kennissen gedeeld.