Kippen huisvesting

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

Tinus en zijn kippen

Harrie is onze Noordhollandse bauwe haan. Samen met 6 noordhollandse blauwe kippen scharrelt hij over het erf. De kipjes zorgen zo voor onze eitjes bij het ontbijt.


Huisvesting

Een aantal jaar geleden hebben we het kleinste standaard tuinschuurtje dat we konden vinden omgebouwd tot kippenhok. Je kunt er rechtop in staan (makkelijk met schoonmaken) en de kippen hebben er voldoende ruimte, ook als ze 's winters het hok niet uit willen omdat er sneeuw ligt.


In het hok staan een watercontainer, buiten staat een (rattenbestendige) voerdersilo en nog een watercontainer. De watercontainer in het hok heeft de neiging snel vies te worden, maar hij bevriest dan wel weer minder snel.


Het hok heeft 3 leghokjes en 2 roesten, de leghokjes kunnen ook van buitenaf met een klep geopend worden om eieren te kunnen rapen. Op de bodem van het hok ligt zaagsel, dat we regelmatig aanvullen en af en toe geheel vervangen.

Het hok gaat 's nachts dicht met een schuifdeurtje om insluipers geen kans te geven.


Als de nieuwe kipjes krijgen zetten we een deel van de ren af, zodat er rustig geïntegreerd kan worden.


De ren is gemaakt van europees hout (kastanjehouten palen en lariks planken) met kippengaas aan de onderkant en grofmazig vogelnet erboven. Zo kunnen er geen tuinvogels in verstrikt raken (hopen we). De ren is ongeveer 4 x 11 meter en ligt in de schaduw van onze notenboom (wat toch al het favoriete plekje van de kippen was).


Terug