Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn
Tinus was onze Chaamse haan, het ras waarmee we begonnen zijn op de Zandberg. Chaamse hoenders bleken echter erg goede vliegers: aan hekken hadden ze totaal geen boodschap. Zelfs niet nadat we ze gekortwiekt hadden. Dus zijn we overgestapt op Noordhollandse blauwen, die wat zwaarder gebouwd zijn en dus wat minder vliegvlug. Sinds kort hebben we ook een Noordhollandse haan: Harrie.
Aanschaf
We hebben onze kippen en haan gekocht via hobbyfokkers die we op Marktplaats vonden. De meeste Chaamse hoenders komen, hoe kan het ook anders, uit Brabant. In de buurt van Renswoude zit een goede fokker van Noord-hollandse blauwe kippen. Wij hebben alleen grote kippen, geen krielen. Beide rassen zijn zowel prima leggers als goede vleeskippen.
Huisvesting
Een aantal jaar geleden hebben we het kleinste standaard tuinschuurtje dat we konden vinden omgebouwd tot kippenhok. Je kunt er rechtop in staan (makkelijk met schoonmaken) en de kippen hebben er voldoende ruimte, ook als ze 's winters het hok niet uit willen i.v.m. sneeuw. Lees meer ...
Scharrelen
Onze kippen liepen tot 2018 gewoon los op het erf. Om de moestuin zit een voldoende hoog hek om ze buiten te houden. En we kortwiekten ze in ieder geval in het voorjaar, voor alle zekerheid. Want vooral de Chaamse kippen kunnen heel goed vliegen (ook als ze gekortwiekt zijn)! En dus vonden we ze ook in de siertuin, vooral in de winter onder de koker met vogelvoer.
Maar omdat de roofvogelstand enorm is toegenomen rondom de Zandberg houden we onze kippen nu toch deels in een ren. We raakten in de winter van 2017 6 kippen kwijt aan de buizerds, die doodleuk in de fruitbomen zaten te wachten tot ze buiten kwamen. We laten ze nu alleen buiten als we zelf in de buurt zijn.
Voer
's Morgens als het hok opengaat krijgt de hele groep zo'n 500 gram biologisch strooigraan. Daar eten trouwens ook de tuinvogeltjes van mee, maar vooruit. En in het hok staat een silo met biologische legkorrel die we regelmatig bijvullen. Verder krijgen ze regelmatig een berg onkruid, zodat ze daar lekker in kunnen rommelen.
Broeden en kuikens
De Noordhollandse blauwe kippen worden goed broeds. Maar er is nog nooit een ei uitgekomen, zodat we vermoeden dat Tinus zijn plichten niet goed nakomt. Mochten er ooit kuikens komen dan laten we ze gewoon rondscharrelen bij hun moeder.
Slachten
Van slachten is het bij gebrek aan kuikens nog nooit gekomen. Maar we zouden het wel kunnen (we hebben in Canada heel wat kippen geslacht) en ook zeker doen als we teveel haantjes zouden krijgen.
We hebben ook wel eens overwogen vleeskippen speciaal voor de slacht op te fokken, maar dat is er nog niet van gekomen.