Hond

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

Mynne, de hond

Mynne, geboren in augustus 2006, is een Friese Stabij. Een staande jachthond dus, die van oudsher gehouden werd om mollen te vangen (toen mollen nog een zekere waarde hadden vanwege het bont).


We hebben met Mynne een aantal jaar met veel plezier jachttraining gevolgd bij Gerard van Beek van Teamwork training. Mynne bleek vooral heel goed in het lopen van sleepjes (het volgen van een vooraf getrokken spoor en het vervolgens terugbrengen van de gevonden prooi).

Apporteren uit en over water had in het begin heel wat voeten in aarde, maar uiteindelijk is ook dat gelukt en hij haalt nog steeds met groot plezier dummies uit onze poel.

Maar tot echte jachtpartijen heeft het jammer genoeg nooit geleid en in het mollen vangen is hij ook nooit echt een ster geworden: hij ruikt ze wel, maar we moeten ze wel zelf vangen.


Maar Mynne is wel een heel gezellige en aanhankelijke erfhond. Hij kan het prima vinden met onze katten, zal nooit de kippen of geiten lastig vallen en brengt braaf elke ochtend de krant naar huis.

Ook is hij dol op bezoekers (hij snapt dus ook totaal niet dat bezoekers niet allemaal even dol op hem zijn).


Voor meer informatie over het ras "Friese Stabij" klik hier.


Met dank aan Otto Kalkhoven voor de actiefoto met de Landleven.


Mynne is november 2019 ingeslapen.