Geiten weiden

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

We houden op de Zandberg Toggenburger geiten, meestal zo'n 4-6 volwassen vrouwtjes en hun kroost van dat jaar.


Weiden

Onze geiten komen als het weer het een beetje toelaat het hele jaar door buiten. Dat is best nog een beetje een gedoe, omdat de stal niet op de weide aansluit en we ze dus aan een lijntje naar buiten moeten brengen (anders eten ze het erf leeg). Op de terugweg drijven we de hele groep in één keer de stal in (hopen we).


Standweide

We hebben een standweide en een wisselweide. In de standweide staan ze in de winter (als het goed weer is); die heeft ook een vast onderdak zodat ze droog kunnen staan als het gaat regenen. Ook als ze net gelammerd hebben staan ze in de standweide, omdat het makkelijker is om de lammeren van de standweide naar de stal te leren lopen.

Nadeel van de standweide is, dat ze er meerdere weken achter elkaar staan, zodat de kans op worminfectie toeneemt. In de winter valt dat wel mee, maar in het voorjaar ontwormen we ze om die reden altijd.


Wisselweide

Als de lammeren wat groter zijn gaat de hele ploeg naar de wisselweide. Die is in tweeën gedeeld, op elk deel staan ze maximaal 4 weken. Er is een afdakje waar ze onder kunnen schuilen tegen zon en regen, dat wisselt mee. Het geheel is afgezet met verplaatsbare palen en schrikdraad, wat goed werkt bij de grote geiten. De lammetjes willen nog wel eens ontsnappen, maar gaan gelukkig nooit ver bij de groep weg.

We maaien de weide eigenlijk nooit, hoewel geiten geen nette grazers zijn.


TerugDe geiten