Geiten dekken en lammeren

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

De geiten

We houden op de Zandberg Toggenburger geiten, meestal zo'n 4-6 volwassen vrouwtjes en hun kroost van dat jaar.


Dekken

Elk jaar wordt een deel van de geiten gedekt. We hebben zelf geen bok, we brengen ze naar een bokkenhouder in de buurt. Daar mogen ze logeren tot ze gedekt zijn. Zo weten we ook precies wanneer we de lammeren kunnen verwachten.

We laten niet alle geiten elk jaar dekken: degenen die niet gedekt zijn kunnen we dan door blijven melken. De gedekte geiten worden uiterlijk met nieuwjaar drooggezet. We dekken geiten ook altijd pas in het 2e levensjaar zodat ze de tijd hebben om te volgroeien.


Lammeren

Onze geiten lammeren meestal ergens in de maand maart. We hebben alles van 1 tot 4 lammetjes per geit gehad. De eerste paar dagen hangen we een rode lamp op boven de lammetjes, zodat ze lekker warm blijven. En we letten de eerste paar uur altijd goed op of er wel gedronken wordt en of de moeder de nageboorte wel kwijt raakt..

Soms moet er een beetje geholpen worden met een bevalling (als ze niet helemaal goed liggen), en een enkele keer komt de veearts er aan te pas.


Lammetjes voeren

Als een geit meer dan 2 lammetjes krijgt voeden we die meestal met de fles op. We herverdelen de melk van de andere geiten dan een beetje en hebben zelf dan wat minder over. De rest van de lammetjes mag de eerste drie maanden fulltime bij hun moeder drinken. Daarna scheiden we ze 's nachts, zodat we de moeders 's morgens kunnen melken. Vanaf dat moment krijgen de lammetjes ook een echt rantsoen brokjes: 200g per dag. Voor die tijd leren we ze alleen maar brokjes eten, zodat ze dat gewend zijn als ze 3 maanden zijn.


En verder ...

De bokjes worden met 2 weken gecastreerd, omdat we geen ongewenste zwangerschappen van moeders en zusjes willen. Met een week of twee mogen ze ook voor het eerst naar buiten. De eerste paar keer dragen we ze naar de wei, maar we leren ze al snel aan het lijntje lopen, want kleine lammetjes worden snel groot (en zwaar)!


Terug