Geiten huisvesting

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

De geiten

We houden op de Zandberg Toggenburger geiten, meestal zo'n 4-6 volwassen vrouwtjes en hun kroost van dat jaar.


Huisvesting

Geiten zijn erg winterhard, maar ze houden niet van nattigheid. Ze moeten dus ergens kunnen schuilen als het regent. Wij zetten onze geiten 's nachts altijd op stal, zodat we ze de volgende ochtend kunnen voeren en melken. Overdag staan ze, als het even kan, buiten maar we zorgen altijd voor een plek waar ze droog kunnen staan.


In de stal hebben de geiten per volwassen dier ongeveer 3 m2. Elk hok heeft een hooiruif, een wateremmer en een likblok. Gelukkig zat er al een kraan in de stal, dat is wel erg makkelijk. De hekken hebben verticale spijlen, zodat ze er niet uit kunnen klimmen (hoewel de lammetjes het toch nog wel eens presteren om opeens buiten te staan).


Op de vloer ligt een laag zaagsel, daarop stro en een heleboel hooi dat ze zelf uit de ruif trekken. We vullen dus nauwelijks stro aan. We mesten de stallen 2x per jaar uit, de mest gaat op de composthoop.


In de stal staat ook de zelfgebouwde melktafel. Daarop worden ze 's morgens gevoerd en gemolken. De ton met voer en de bak met voederbieten staan ook in de stal, onder handbereik.

Boven de stal is een zolder, waar we o.a. het hooi opslaan.


Terug