Bijen

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

Honingbijen

Nadat we in Canada kennis hadden gemaakt met het houden van bijen hebben we in Nederland een beginnerscursus gevolgd. Kort daarna werden we lid van de lokale imkervereniging en kregen we onze eerste volkjes.

Inmiddels streven we er naar elk jaar na de winter ongeveer 4-5 sterke volken over te houden.


Aanschaf

Onze eerste volkjes kregen we van de vereniging nadat we de beginnerscursus hadden afgerond. Alle volkjes die we daarna er bij gekregen hebben waren of eigen of gekregen zwermen.

Alleen na de zeer koude winter van 2012 hebben we 2 volkjes bijgekocht via een kennis van de vereniging.


Huisvesting

Al onze bijen zitten in spaarkasten. We denken wel regelmatig na over andere typen kasten (bijv. top bar hives of dadant kasten) of korven, maar dat is er gewoon nog niet van gekomen en overschakelen is ook niet eenvoudig gezien alle afwijkende maten raampjes. Bovendien is één afwijkend type kast niet handig i.v.m. uitwisseling van raampjes tussen kasten.

Onze bijen staan ook gewoon in het open veld, dus niet in een stal en dat is voor korfimkeren dan weer niet verstandig i.v.m. slijtage.


Werken met bijen

Over het werken met bijen valt heel wat te vertellen. De voorjaarsinspectie, het maken van zwermen, het winnen van honing, ziektebestrijding en inwinteren zijn allemaal onderwerpen waar je mee te maken krijgt. Omdat we hier geen ruimte hebben om een heel handboek "Bijen houden" te publiceren, verwijzen we voorlopig even naar de website van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.


Te zijner tijd gaan we een aantal filmpjes maken over de genoemde onderwerpen, die je dan via deze website kunt bekijken.