Boerderij

De Zandberg

Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn

De Zandberg bestaat uit een boerderij(tje), een werkplaats, een stal en een oude caravanstalling op 1,8 hectare grond in het Gelderse Rivierenland oftewel de Betuwe. Daar wonen wij met onze levende have en proberen wij zoveel als enigszins kan zelfvoorzienend te leven.


Het erf

Ongeveer de helft van de grond wordt gebruikt als botanisch hooiland voor de geiten. Daar vind je ook de paddenpoel en diverse bosjes. Zie het bovenste deel van de plattegrond hiernaast.

De andere helft bestaat uit een boomgaard, een moestuin, een geitenweide, een kruidentuin, houtsingels en de opstallen met daaromheen de siertuin.

De beide percelen worden gescheiden door een B-watergang (die we zelf onderhouden); aan de zuid-oost zijde van onze grond ligt een A-watergang (die het waterschap onderhoudt).


De bewoners

Behalve wijzelf wonen er op de Zandberg ook nog geiten, kippen, bijen, een hond, twee poezen en diverse genode en ongenode gasten. We hebben ook nog een jaar varkens gehouden, maar we hebben er voor gekozen dat niet meer te doen. Op de varkens-pagina leggen we uit waarom.


Zelfvoorzienend zijn

Hoe zelfvoorzienend kun je zijn? Veel mensen vinden dat wij daar heel ver in zijn, maar wij roepen dan altijd dat onze spijkers gewoon bij de bouwmarkt vandaan komen. Dat neemt niet weg dat wij proberen om niets te kopen dat we niet nodig hebben, dat we (makkelijk) zelf kunnen maken of dat ook prima tweedehands te krijgen is. Zoals zo vaak is tijd vaak de beperkende factor.

Onder het kopje "zelfvoorzienend zijn" vind je informatie over het zelf zorgen voor eten en drinken, energievoorziening, het verwerken van afval en vervoer.

Een kijkje op de Zandberg