Over reizen, kunst en zelfvoorzienend zijn
We houden op de Zandberg Toggenburger geiten, meestal zo'n 4-6 volwassen vrouwtjes en hun kroost van dat jaar.
Huisvesting
Geiten zijn erg winterhard, maar ze houden niet van nattigheid. Ze moeten dus ergens kunnen schuilen als het regent. Wij zetten onze geiten 's nachts altijd op stal, zodat we ze de volgende ochtend kunnen voeren en melken. Overdag staan ze, als het even kan, buiten. Lees meer ...
Weiden
We hebben een standweide en 2 wisselweides. In de standweide staan ze in de winter (als het goed weer is); die heeft ook een vast onderdak zodat ze droog kunnen staan als het gaat regenen. Ook als ze net gelammerd hebben staan ze in de standweide, omdat het makkelijker is om de lammeren van de standweide naar de stal te leren lopen. Lees meer ...
Voer
We voeren de geiten biologische brok. Normaal krijgen ze 100g per dag, vlak voor de bevalling wordt dat opgebouwd tot 800g. Later in het seizoen, als de melkgift terug gaat lopen wordt het weer langzaam afgebouwd.
Verder eten ze natuurlijk gras in de zomer en hooi in de winter. We verbouwen ook altijd winterharde kool en voederbiet als wintervoer, en ze krijgen dan ook appels uit de boomgaard.
Dekken en lammeren
Elk jaar wordt een deel van de geiten gedekt. We hebben zelf geen bok, we brengen ze naar een bokkenhouder in de buurt. Daar mogen ze logeren tot ze gedekt zijn. Zo weten we ook precies wanneer we de lammeren kunnen verwachten. We laten niet alle geiten elk jaar dekken: degenen die niet gedekt zijn kunnen we dan door blijven melken. De gedekte geiten worden uiterlijk met nieuwjaar drooggezet. Lees meer ...
Verkopen en slachten
Vrouwelijke lammetjes houden we zelf of verkopen we: aan particulieren, kinderboerderijen, e.d. We zorgen er wel voor dat ze niet ergens alleen belanden. Als het lammetje drie maanden is mag de nieuwe eigenaar haar op komen halen.
Bokjes gaan in oktober naar een zelfslachtende slager in de buurt. Het vlees eten we deels zelf en gaat deels naar vrienden en kennissen.
En verder ...
Een paar keer per jaar kappen we de hoefjes van de volwassen dieren. Daarvoor zetten we ze op de melktafel.
Oormerken zetten we zelf. Onze eigen dieren hebben 1 oormerk en 1 maagbolus, dieren voor de verkoop en slacht krijgen 2 oormerken. We hebben er slechte ervaringen mee: veel uitgescheurde oren en ontstekingen. We hopen op een betere oplossing!
Nuttige links